Істинний керівник

True leaderЧи ви добре підготований як командир? Чи вважаєте себе природженим лідером? Можливо. Але яким сильним не був би командир, він, як і всі, інколи почувається слабким. Постійна відповідальність виснажує, пригнічує, іноді лякає. Як це подолати?

Найвищим прикладом керівника є Ісус Христос, Син Божий. Він вибрав дванадцятьох апостолів, щоб вони пішли за Ним і поширювали Його вчення. Протягом трьох років Він керував і готував Своїх учнів до виконання нелегкого завдання. При цьому Христос виявив якості справжнього керівника.

 

  Авторитет

МорпехиВладу керівникові дає його становище. Але справжній авторитет, що спонукає підлеглих до дії, ґрунтується на внутрішніх якостях керівника. Ісус Христос учив і діяв із цілковитим знанням та авторитетом. Ті, хто був з Ним, бачили і розуміли це.

І прийшов Він (Христос) у Капернаум, галілейське місто, і там їх навчав по суботах. І дивувались науці Його, бо слово Його було владне

Євангелія від Луки 4:31-32

У одного ж сотника тяжко раб занедужав, що був дорогий йому, і вмирати вже мав. А коли про Ісуса почув, то послав він до Нього юдейських старших, і благав Його, щоб прийшов, і вздоровив раба його. Вони ж прибули до Ісуса, та й ревно благали Його й говорили: «Він достойний, щоб Ти це зробив йому. Бо він любить народ наш, та й для нас синагогу поставив». І пішов Ісус із ними. І коли недалеко від дому вже був, сотник друзів послав, щоб сказати Йому: «Не турбуйся, о Господи, бо я недостойний, щоб зайшов Ти під стріху мою. Тому то й себе не вважав я за гідного, щоб до Тебе прийти. Та промов тільки слово, – і раб мій одужає. Бо й я – людина підвладна, і вояків під собою я маю; і одному кажу: піди, – то йде він, а тому: прийди, – і приходить, а своєму рабові: зроби теє – і зробить». Почувши ж таке, Ісус здивувався йому, і, звернувшись до натовпу, що йшов слідком за Ним, промовив: «Кажу вам: навіть серед Ізраїля Я не знайшов був такої великої віри!» А коли посланці повернулись додому, то знайшли, що одужав той раб!

Євангелія від Луки 7:2-10

Сотник знав, що Ісусові досить було «сказати лиш слово» щоб слуга зцілився. У словах і діях Ісуса Христа він бачив істинний авторитет.

Чесність

Командир завжди виділяється з-поміж людей свого оточення. І тому для нього важливіше постійно чинити правильно, ніж завойовувати тимчасову популярність. Христос був послідовним у всіх Своїх діях.

І прийшли вони в Єрусалим. А як Він у храм увійшов, то став виганяти продавців і покупців у храмі, і поперевертав столи грошомінам та ослони – продавцям голубів. І Він не дозволяв, щоб хто річ яку носив через храм. І Він їх навчав і казав їм: «Хіба не написано: «Дім Мій – буде домом молитви в народів усіх», ви ж із нього зробили «печеру розбійників!»

Євангелія від Марка 11:15-17

Дії Христа дратували релігійних лідерів, але Він жертвував власною популярністю, виконуючи Своє призначення.

І вони вислали деяких із фарисеїв та іродіянів до Нього, щоб зловити на слові Його. Ті ж прийшли та й говорять Йому: «Учителю, знаємо ми, що Ти справедливий, і не зважаєш зовсім ні на кого, бо на людське обличчя не дивишся, а наставляєш на Божу дорогу правдиво. Чи годиться давати податок для кесаря, чи ні? Давати нам, чи не давати?» А Ісус, знавши їх лицемірство, сказав їм: «Чого ви Мене випробовуєте? Принесіть Мені гріш податковий, щоб бачити». І принесли вони. А Він каже до них: «Чий це образ і напис?» Ті ж Йому відказали: «Кесарів». Ісус тоді каже у відповідь їм: «Віддайте кесареве – кесареві, а Богові – Боже!» І дивувалися з Нього вони.

Євангелія від Марка 12:13-17

Скромність

ЛетчикМетою керівництва є служіння людям, а не влада над ними. Справжній керівник – це слуга інших. Він не зловживає владою, а скромно служить людям. Саме цього мусили навчитися учні Христа.

Ісус сказав їм: «Хто з вас великим бути хоче, – нехай буде він вам за слугу. А хто з вас бути першим бажає, – нехай буде всім за раба. Бо Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, але щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох».

Євангелія від Марка 10:43-45.

Дії Ісуса Христа свідчили про Його скромність.

Ісус, знавши те, що Отець віддав все Йому в руки, і що від Бога прийшов Він, і до Бога відходить устає від вечері, і здіймає одежу, бере рушника й підперізується. Потому налив Він води до вмивальниці, та й зачав обмивати ноги учням, і витирати рушником, що ним був підперезаний. Коли ж пообмивав їхні ноги, і одежу Свою Він надів, засів знову за стіл і промовив до них: «Чи знаєте ви, що Я зробив вам? Ви Мене називаєте: Учитель і Господь, – і добре ви кажете, бо Я є. А коли обмив ноги вам Я, Господь і Вчитель, то повинні й ви один одному ноги вмивати. Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив. Поправді, поправді кажу вам: Раб не більший за пана свого, посланець же не більший від того, хто вислав його. Коли знаєте це, то блаженні ви, якщо таке чините!»

Євангелія від Івана13:3-5;12-17

Обмивати ноги було обов’язком слуг. Христос міг зробити це, бо був цілком упевнений у Своєму авторитеті.

Співчуття та милосердя

Керівництво є успішним тоді, коли керівник дбає про підлеглих навіть у найскладніших ситуаціях.

І посходилися до Ісуса апостоли, і розповіли Йому все, – як багато зробили вони, і як багато навчили. І сказав Він до них: «Ідіть осібно самі до безлюдного місця, та трохи спочиньте». Бо багато народу приходило та відбувало, аж навіть не мали коли й поживитись. І відпливли вони човном окремо до місця безлюдного. 

Євангелія від Марка 6:30-32

Милосердя Ісуса Христа завжди спонукало до дії.

І обходив Ісус всі міста та оселі, навчаючи в їхніх синагогах, та Євангелію Царства проповідуючи, і вздоровлюючи всяку недугу та неміч усяку. А як бачив людей, змилосерджувався Він над ними, бо були вони змучені та розпорошені, «як ті вівці, що не мають пастуха».

Євангелія від Матвія 9:35-36

Сила

Напружена праця керівника виснажує його фізичні, психічні та духовні сили. Працюючи в умовах невизначеності, мудрий керівник усвідомлює потребу духовно зміцнюватися. Для Ісуса Христа важливим джерелом мудрості та внутрішньої сили була молитва.

Він же відходив на місце самотнє й молився.

Євангелія від Луки 5:16

Він молився щоранку, перед початком денної праці.

А над ранком, як дуже ще темно було, уставши, Він вийшов і пішов у місце самітне, і там молився. А Симон та ті, що були з ним, поспішили за Ним. І, знайшовши Його, вони кажуть Йому: «Усі шукають Тебе».

Євангелія від Марка 1:35-37

Ісус молився перед тим як зробити важливий вибір.

І сталось, що часу того Він вийшов на гору молитися, і перебув цілу ніч на молитві до Бога. А коли настав день, покликав Він учнів Своїх, і обрав із них Дванадцятьох, яких і апостолами Він назвав.

Євангелія від Луки 6:12-13

Самопожертва

НаграждениеКерування передбачає готовність до пожертви – інколи малої, а часом і великої. Ісус Христос ясно говорить: хто за Ним іде, мусить бути готовим до самопожертви.

А до всіх Він промовив: «Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме щоденно свого хреста, та й за Мною йде. Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто ради Мене згубить душу свою, той її збереже. Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але занапастить чи згубить себе?

Євангелія від Луки 9:23-25

Ісус Христос не жив для Свого особистого блага.

Він сказав: «Бо Я з неба зійшов не на те, щоб волю чинити Свою, але волю Того, Хто послав Мене».

Євангелія від Івана 6:38

Не шукаю-бо волі Своєї, але волі Отця, що послав Мене.

Євангелія від Івана 5:30

Помираючи на хресті, Ісус Христос віддав Cебе заради нас у найбільшу жертву.

Ісус сказав: «Через те Отець любить Мене, що Я власне життя віддаю, щоб ізнову прийняти його. Ніхто в Мене його не бере, але Я Сам від Себе кладу його. Маю владу віддати його, і маю владу прийняти його знову, – Я цю заповідь взяв від Свого Отця».

Євангелія від Івана 10:17-18

Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх.

Євангелія від Івана 15:13

Натхнення

Характерною рисою справжнього командира є здатність надихати підлеглих, вести їх за собою. Ісус Христос надихнув багатьох стати Його послідовниками – як під час земного життя, так і після смерті й воскресіння.

А коли Він проходив біля Галілейського моря, то побачив Симона та Андрія, брата Симонового, що невода в море закидали, – бо рибалки були. І сказав їм Ісус: «Ідіть услід за Мною, – і зроблю, що станете ви ловцями людей». І зараз вони свого невода кинули, – та й пішли вслід за Ним. А коли недалеко прийшов, то побачив Він Якова Зеведеєвого та брата його Івана, що й вони в човні невода лагодили. І зараз покликав Він їх. І вони залишили батька свого Зеведея в човні з робітниками, – і пішли вслід за Ним.

Євангелія від Марка 1:16-20

Ісус Христос розмовляв з жінкою, з якою мало би хто спілкувався. Вона почала говорити іншим людям про вплив Ісуса Христа на її життя. Тоді й вони зрозуміли, що Христос може змінити і їхнє життя.

Покинула жінка тоді водоноса свого, і побігла до міста, та й людям говорить: «Ходіть-но, побачте Того Чоловіка, що сказав мені все, що я вчинила. Чи Він не Христос?» І вони повиходили з міста, і до Нього прийшли.

Євангелія від Івана 4:28-30

З того ж міста багато-хто із самарян в Нього ввірували через слово жінки, що свідчила: «Він сказав мені все, що я вчинила була!» А коли самаряни до Нього прийшли, то благали Його, щоб у них позостався. І Він перебув там два дні. Значно ж більш вони ввірували через слово Його. А до жінки казали вони: «Не за слово твоє ми вже віруємо, – самі-бо ми чули й пізнали, що справді Спаситель Він світу!»

Євангелія від Івана 4:39-42

Після воскресіння Ісус Христос сказав одному зі Своїх учнів:

«Тому ввірував ти, що побачив Мене? Блаженні, що не бачили й увірували!»

Євангелія від Івана 20:29

Його надихаючий вплив продовжується й нині.

Багато ж і інших ознак учинив був Ісус у присутності учнів Своїх, що в книзі оцій не записані. Це ж написано, щоб ви ввірували, що Ісус є Христос, Божий Син, і щоб, віруючи, життя мали в Ім'я Його!

Євангелія від Івана 20:30-31

Як же нам керувати?

Ісус Христос подав зразок досконалого керівництва, коли вплив і відповідальність начальника величезні. Якщо ви вірите в Ісуса Христа і йдете за Ним, ваша діяльність як керівника буде успішною.

Віруйте в Ісуса Христа.

Він сказав: «Я – дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене».

Євангелія від Івана 14:6

Дійте як Він навчав.

«Отож, кожен, хто слухає цих Моїх слів і виконує їх, подібний до чоловіка розумного, що свій дім збудував на камені. І линула злива, і розлилися річки, і буря знялася, і на дім отой кинулась, – та не впав, бо на камені був він заснований. А кожен, хто слухає цих Моїх слів, та їх не виконує, –подібний до чоловіка того необачного, що свій дім збудував на піску. І линула злива, і розлилися річки, і буря знялася й на дім отой кинулась, – і він упав. І велика була та руїна його!»

Євангелія від Матвія 7:24-27

Покладайтеся на Бога в усіх ваших справах.

Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся! Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки.

Приповісті 3:5-6

Цитати, наведені у брошурі, взято з Біблії, яка є Словом Божим, зверненим до кожного з нас. Вони переконують у тому, що діяльність військового керівника буде більш успішною тільки тоді, коли він покладається на Бога. Придбайте Біблію і щоденно читайте її, починаючи з книг Нового Заповіту.

Текст Святого Письма взятий з видання:
УКРАЇНСЬКЕ БІБЛІЙНЕ ТОВАРИСТВО 2002
Переклад Івана Огієнка

 

Текст узято з брошури "Істинний керівник". Її електронний варіант можна завантажити у PDF-форматі (5,4 Мб).